Законът Магнитски“ служи като стена на срама“, а целта му е

...
Законът Магнитски“ служи като стена на срама“, а целта му е
Коментари Харесай

Законът Магнитски служи като стена на срама

Законът „ Магнитски “ служи като „ стена на срама “, а задачата му е да аргументи вреди на глобените лица в чужбина, като ги изолира напълно от международната финансова система, съобщи икономистът и някогашен зам.-министър на превоза Никола Янков.

Според него глобите няма да нанесат сериозен удар върху българската стопанска система, тъй като персонално на него компаниите в листата на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква активност се занимават.

От предходната седмица съгласно закона " Магнитски " са в ход санкционни дейности във връзка с трима българи и 64 юридически лица. Вече е добре известно, че става дума за Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 

Никола Янков обаче е на мнение, че около тази сага се открива и още един проблем - в България не се ползва система за битка с мръсните пари в страната.

В модерните стопански системи такава система се състои от три равнища, изясни пред bTV икономистът. Първото равнище е регулирането на частния бранш – финансовия и съответно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът Българска народна банка и ДАНС. Третото равнище обгръща правосъдната система, започвайки с прокуратурата и самостоятелния и обективен съд.

„ През последните 30 години, да не кажа и повече, в България дейно противопоставяне на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото равнище и по тази причина стигаме до описи на непознати страни, като този на финансовото министерство на Съединени американски щати. В банките би трябвало да има ефикасен надзор и вътрешни процедури, които да стопират потоците на мръсни пари през банковата система “, сподели още Янков.

В петък служебното държавно управление реши да създаде работна група, която да предприеме дейности в отговор на наложените наказания от Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати. Цeлтa e дa ce пpeдпaзят дpyжecтвaтa c дъpжaвнo и oбщинcĸo yчacтиe и дpyгитe paзпopeдитeли c дъpжaвни cpeдcтвa oт пoпaдaнe в oбxвaтa нa aмepиĸaнcĸитe pecтpиĸции. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР